Imagini uimitoare cu 19 galaxii spirală, surprinse de telescopul James Webb6Foto© science.hotnews.ro

Imagini uimitoare cu 19 galaxii spirală, surprinse de telescopul James Webb

, 6 știri, 12 vizualizări

Imaginile au fost făcute publice luni de către o echipă de oameni de știință implicați într-un proiect numit Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS), care funcționează în cadrul mai multor observatoare astronomice importante.

Cea mai apropiată dintre cele 19 galaxii se numește NGC5068, aflată la aproximativ 15 milioane de ani-lumină de Pământ, iar cea mai îndepărtată este NGC1365, aflată la aproximativ 60 de milioane de ani-lumină de Pământ. Un an-lumină reprezintă distanța parcursă de lumină într-un an, 9,5 trilioane de km (5,9 trilioane de mile).

Telescopul spațial James Webb (James Webb Space Telescope - JWST) a fost lansat în 2021 și a început să colecteze date în 2022, remodelând înțelegerea universului timpuriu în timp ce realizează imagini minunate ale cosmosului. Observatorul orbital privește universul în principal în infraroșu. Telescopul spațial Hubble, lansat în 1990 și încă operațional, l-a examinat în principal la lungimi de undă optice și ultraviolete.