Indicele de brevete: Inventatorii români contribuie la invențiile din domeniul IT din Europa4Foto© hotnews.ro

Indicele de brevete: Inventatorii români contribuie la invențiile din domeniul IT din Europa

, 5 știri, 23 vizualizări

Conform cele mai active domenii în ceea ce privește cererile de brevete europene depuse de companiile românești au fost informatica, metodele IT pentru management, măsurarea (care include tehnologia senzorilor), biotehnologia, transportul (care include și vehiculele) și alte bunuri de consum. În total, aproape jumătate (43%) dintre toate cererile de brevete europene din România s-au încadrat în aceste domenii.

Indicele de brevete pentru anul 2023 al Oficiului European de Brevete arată că numărul cererilor de brevete europene a înregistrat o creștere generală de 2,9%, ajungând la un total de 199.275. Această creștere vine în urma unui avans de 2,6% înregistrat în 2022 și de 4,7% în 2021. Cererile de brevet, care sunt depuse pentru a contribui la protejarea și comercializarea invențiilor, reprezintă un indicator timpuriu al investițiilor în cercetare și dezvoltare ale companiilor.

„Ultimul Indice de brevete arată că inovarea a rămas dinamică în întreaga lume în 2023. OEB a fost încredințat să examineze mai multe cereri decât oricând, ceea ce atestă atât atractivitatea pieței tehnologice europene, cât și calitatea ridicată a produselor și serviciilor noastre.