Lista celor 22 de procurori europeni a fost finalizată. Cine reprezintă România9Foto© wall-street.ro

Lista celor 22 de procurori europeni a fost finalizată. Cine reprezintă România

, 17 știri, 228 vizualizări

Pe lista publicată luni de Consiliul European apare și Cătălin Laurențiu Borcoman, fost șef al DIICOT Brașov. Borcoman a fost unul dintre cei trei candidați propuși de Ministerul Justiției, în 2019, pentru funcția de procuror european, alături de Constantin-Claudiu Dumitrescu și Daniel Horodniceanu, fost procuror-șef al DIICOT.

Într-un interviu acordat acum trei săptămâni postului Euronews, Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, spunea că activitatea instituției pe care o conduce era blocată de Malta, stat ce nu oferise vreun candidat eligibil pentru funcția de procuror european. În plus, există și țări ce au refuzat să facă parte din organismul european, precum Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca și Irlanda.

"Vom cerceta anumite infracțiuni comise în legătură cu aceste state membre, cu cetățenii săi sau pe teritoriul acestor state membre. În plus, vom coopera cu autoritățile acestor state și vom aplica instrumentele de cooperare judiciară disponibile în prezent", a spus fosta șefă a DNA în interviul acordat. Procuratura Europeană își va avea sediul în Luxemburg și va începe activitatea până la finalul anului 2020. În 2019, Consiliul și Parlamentul European au numit-o pe Laura Codruța Kövesi ca prim procuror-șef european.