Rusia a crescut de urgență dobânda pentru a opri prăbușirea rublei. Kremlinul a certat Banca Centrală. La cât au ajuns dolarul și euro3Foto© observatornews.ro

Rusia a crescut de urgență dobânda pentru a opri prăbușirea rublei. Kremlinul a certat Banca Centrală. La cât au ajuns dolarul și euro

, 6 știri, 43 vizualizări

Banca centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii cheie cu 3,5 puncte procentuale, până la 12%, în cadrul unei ședințe extraordinare desfășurate marți, după ce rubla s-a prăbușit dincolo de 100 pentru un dolar.

În replică, rubla s-a întărit până la 96 pentru un dolar, după ce luni slăbise dincolo de 102.

Banca centrală a declarat că a luat decizia de a "limita riscurile la adresa stabilității prețurilor" după ce unii indicatori de inflație au crescut cu peste 7%, dar a adăugat că presiunea crescută asupra rublei în urma invaziei Rusiei în Ucraina a determinat și mai mult așteptările inflaționiste.

Aceasta a adăugat că o creștere suplimentară a prețurilor ar crea un "risc semnificativ" ca Rusia să nu-și atingă obiectivul de reducere a inflației la 4% în 2024 și a precizat că majorarea ar ajuta-o să atingă acest obiectiv.