Simptomele de Parkinson care apar cu mult înainte de diagnosticare© observatornews.ro

Simptomele de Parkinson care apar cu mult înainte de diagnosticare

, 6 știri, 18 vizualizări

Boala Parkinson implică pierderea neuronilor dopaminergici, responsabili cu producția de dopamină. Această pierdere afectează, în principal, funcția creierului de a controla mișcările. Primele semnale apar însă cu ani buni înaintea simptomelor motorii. În momentul în care acestea din urmă încep să se manifeste, vorbim deja de o pierdere de aproximativ 60-70% din neuronii dopaminergici”, afirmă dr. Liviu Cozma, medic neurolog în cadrul Clinicii Neuroaxis.

Simptomele bolii Parkinson apar în mod subtil și se dezvoltă treptat. Tremorul este principalul simptom pe care pacienții și aparținătorii îl asociază bolii Parkinson, dar lentoarea și pierderea dexterității sunt elementele centrale ale bolii. Există însă și alte manifestări care apar chiar și cu ani buni înainte de simptomele motorii și de diagnosticarea propriu-zisă a afecțiunii.

Astfel, pierderea mirosului (hiposmia) afectează între 70-90% dintre pacienții cu Parkinson și este unul dintre simptomele timpurii ale afecțiunii, acesta manifestându-se cu mulți ani înaintea tulburărilor de mișcare.