Uniunea Europeană pregătește sancțiuni pentru cerealele din Rusia și Belarus© wall-street.ro

Uniunea Europeană pregătește sancțiuni pentru cerealele din Rusia și Belarus

, 9 știri, 5 vizualizări

Uniunea Europeană să pregătește să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia și Belarus, în ideea de a-i liniști pe fermieri și unele state membre, informează Financial Times citând surse din apropierea acestui dosar, scrie Agerpres. Bruxelles-ul s-a opus mult timp presiunilor venite din Polonia și țările baltice vizând restricționarea importurilor de cereale din Rusia și Belarus, susținând că o astfel de măsură ar putea perturba piețele alimentare mondiale și ar afecta țările în curs de dezvoltare.

Sursele citate de Financial Times susțin că în zilele următoare Comisia Europeană va anunța introducerea unei taxe vamale de 95 de euro pentru fiecare tonă de cereale venită din Rusia și Belarus, o decizie care ar urma să ducă la creșterea prețurilor cu cel puțin 50%. De asemenea, ar urma să fie introduse tarife vamale de 50% la importurile de oleaginoase și produse derivate.

Importurile UE de produse rusești afectate de viitoarele taxe, respectiv cereale, oleaginoase și produse derivate, au atins un nivel record de patru milioane de tone în 2023, adică echivalentul a 1% din consumul total al UE.