Victor Costache: Sistemul sanitar este pe roșu în toate sectoarele© romanialibera.ro

Victor Costache: Sistemul sanitar este pe roșu în toate sectoarele

, 5 știri, 4 vizualizări

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat vineri, 17 ianuarie 2020, despre subfinanțarea cronică a programelor de sănătate. Ministrul considera că a condus la un sistem sanitar care este „pe roșu în toate sectoarele”.

„Această subfinanțare cronică a programelor de sănătate și a tot ce înseamnă medicină din România ne-a dus la situația în care suntem – un sistem sanitar care este pe roșu în toate sectoarele, rapoarte critice justificate din partea Comisiei Europene și trebuie să ne trezim, să nu ne mai furăm căciula. Subfinanțând medicina vom rămâne și vom bate pasul pe loc”, a afirmat ministrul, la dezbaterea „Împreună pentru o experiență mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”.

„Din discuțiile cu specialiștii costul corect este undeva în jur de 3.000 de euro, echivalentul a 3.000 de euro. La noi s-a finanțat undeva în jur de 6.000 de lei pentru cuplu. Serviciul trebuie finanțat integral. Așa se practică. Din fericire, este un model de succes în România radioterapia în care un serviciu este finanțat integral. Aceste model de bună practică trebuie extins și în alte sectoare, unul este fertilizarea în vitro și tot ce înseamnă medicina de reproducere”, a precizat el.