Analiză: Impactul războiului din Ucraina și al lockdownurilor din China asupra economiei mondiale2Foto© businessmagazin.ro

Analiză: Impactul războiului din Ucraina și al lockdownurilor din China asupra economiei mondiale

, 6 știri, 26 vizualizări

Războiul din Ucraina și lockdownurile din China perturbă lanțurile de aprovizionare, erodând creșterea și împingând inflația la maxime pe 40 de ani. Acestea sunt principalele motive pentru care Bloomberg Economics și-a șters 1.600 miliarde de dolari din estimarea privind PIB-ul mondial în 2022.

Dar dacă acesta este doar un impact inițal? Războiul și boala nu durează o eternitate. Însă problema de bază, o lume din ce în ce mai divizată de-a lungul unor disensiuni geopolitice, pare să devină una din ce în ce mai acută.

Bloomberg Economics a realizat o simulare a modului cum ar putea arăta o inversare accelerată a globalizării pe termen lung. Aceasta indică o planetă semnificativ mai săracă și mai puțin productivă, cu un comerț întors la nivelurile de dinaintea momentului în care China a aderat la OMC. O lovitură suplimentară: inflația ar fi probabil mai ridicată și mai volatilă.