Biserica Ortodoxă Română sărbătorește 100 de ani de când a devenit patriarhie
Biserica Ortodoxă Română sărbătorește marți 100 de ani de când a devenit patriarhie. Centenarul este marcat printr-o liturghie oficiată de patriarhul Daniel în Catedrala Patriarhală și prin proclamarea generală a canonizării a 16 sfinți duhovnici și mărturisitori români din secolul 20.
Reporter: Remus Rădulescu - ”Ideea ridicării la rang de patriarhie a apărut după ce Biserica Ortodoxă Română a devenit autocefală în anul 1885, dar s-a concretizat după Marea Unire din 1918, când număra 14 milioane de credincioși și avea în structura sa cinci mitropolii și 18 eparhii. Actul de înființare a Patriarhatului Ortodox Român, citit în ședința sinodală din 4 februarie 1925 și aprobat în unanimitate de sinodali, a fost ulterior adoptat și de Parlament.
În aceeași lună au fost promulgate legea și statutul de organizare a Bisericii Ortodoxe Române, conform căreia mitropolitul primat Miron Cristea devenea patriarh. El a trimis scrisori de înștiințare la Patriarhia Ecumenică și celorlalte Biserici Ortodoxe surori. Patriarhul ecumenic Vasile al III-lea a emis tomosul de recunoaștere a Patriarhiei Române la 30 iulie 1925, iar în scăunarea lui Miron Cristea ca patriarh a avut loc la 1 noiembrie același an.