Dezbateri finale în dosarul Colectiv. Judecătorii vor anunța dacă se schimbă încadrarea juridică a faptelor inculpaților5Foto© libertatea.ro

Dezbateri finale în dosarul Colectiv. Judecătorii vor anunța dacă se schimbă încadrarea juridică a faptelor inculpaților

, 14 știri, 33 vizualizări

Dezbaterile finale vor avea loc pe parcursul a trei zile, începând de luni.

Problema schimbării încadrării juridice a fost ridicată din oficiu, la termenul din 14 aprilie al procesului, de către cei doi judecători ai completului, Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan, fapt ce a nemulțumit DNA, care a făcut o cerere de recuzare a celor doi magistrați.

Cererea de recuzare a fost însă respinsă de un alt complet.

Supraviețuitori ai incendiului din clubul Colectiv și rudele victimelor au reclamat, printr-o scrisoare deschisă, decizia celor doi judecători de a schimba încadrarea juridică a faptelor inculpaților. Semnatarii spun că astfel pedepsele vor fi „mici și nesemnificative, disproporționate față de gravitatea faptelor comise și a consecințelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiție din România".

„În schimb, după 5 ani și jumătate de chinuri felurite, atât fizice, cât și sufletești, aflăm din documentele emise după termenele apelului, că se ia în mod serios în considerare schimbarea încadrării juridice a infracțiunilor inculpaților, lucru care, dacă s-ar înfăptui, ar putea duce la absolvirea acestora de o parte din vină și la îndulcirea până la derizoriu a pedepselor acordate", scrie Agerpres.