Drama Mariei Ponomarenko, care s-a opus războiului4Foto© observatornews.ro

Drama Mariei Ponomarenko, care s-a opus războiului

, 4 știri, 15 vizualizări

Jurnalista în vârstă de 46 de ani a fost reținută la mai puțin de două luni după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, pentru că a acuzat forțele aeriene ruse că au bombardat un teatru din orașul ucrainean Mariupol. Ea a fost găsită vinovată în februarie anul trecut de răspândirea de informații false despre armata rusă de către un tribunal din orașul ei natal, Barnaul, în vestul Siberiei.

Peste 20.000 de persoane au fost arestate pe întreg teritoriul Rusiei pentru că s-au exprimat împotriva războiului din Ucraina, conform organizației media care monitorizează respectarea drepturilor omului, OVD-Info.

Dacă majoritatea celor deținuți sunt amendați și eliberați la scurt timp după arestare, jurnaliștii independenți primesc adesea un tratament mai dur din partea instanțelor. În această situație se găsesc patru jurnaliști ai RusNews, un post online care publică numai în limba rusă și are audiență redusă în străinătate, printre care se numără și Maria Ponomarenko, și care continuă să se afle în spatele gratiilor. Marea majoritate a mass-media independente operează acum din exil.