Klaus Iohannis și Andrzej Duda vor acorda o atenție sporită dimensiunii de securitate3Foto© agerpres.ro

Klaus Iohannis și Andrzej Duda vor acorda o atenție sporită dimensiunii de securitate

, 5 știri, 15 vizualizări

Potrivit sursei citate, vizita Președintelui Poloniei are loc în contextul aniversării a 100 de ani de la încheierea Convenției de Alianță Defensivă între Regatul României și Republica Polonă, semnată la 3 martie 1921, moment simbolic al relației bilaterale.

Discuțiile cu Președintele Poloniei se vor concentra pe modalitățile de dezvoltare și aprofundare ale Parteneriatului Strategic bilateral, urmând a fi examinată, în acest scop, cooperarea în plan securitar, în cel regional, precum și în plan internațional. Parteneriatul Strategic, instituit în octombrie 2009 și reînnoit în martie 2015, la nivel de șefi de stat, oferă un cadru cuprinzător de cooperare, încurajând o dezvoltare susținută a relațiilor româno-polone în ultimii ani.

O atenție sporită va fi acordată dimensiunii de securitate, care a crescut substanțial în relevanță în ultimii ani, dialogul pe această temă generând beneficii reciproce pentru ambele țări, pentru regiunea noastră și pentru Alianța Nord-Atlantică. În acest context, urmează să fie trecute în revistă rezultatele semnificative ale cooperării în domeniul apărării în relația bilaterală, în cadrul Formatului București (B9), în pregătirea Summitului B9 care va avea loc la București în cursul aceleași zile, precum și în cadrul NATO, în perspectiva Summitului aliat din luna iunie.