Kovesi vorbește despre condiționarea fondurilor europene de statul de drept și în România© libertatea.ro

Kovesi vorbește despre condiționarea fondurilor europene de statul de drept și în România

, 7 știri, 33 vizualizări

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a anunțat joi că analizează posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România, din cauza legii votate recent de Parlament care transpune o directivă europeană privind avertizorii de integritate. Actul normativ a eliminat raportarea anonimă a faptelor de corupție. De asemenea, Kovesi critică întârzierea considerabilă a autorităților de la București privind alocarea personalului pentru biroul EPPO din România.

Redăm integral comunicatul Parchetului European condus de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi:

În decembrie 2020, Parlamentul European a aprobat Regulamentul menit să protejeze fondurile Uniunii Europene împotriva utilizării abuzive de către guvernele UE care încalcă principiile statului de drept. Prin noul Regulament, plățile din bugetul UE pot fi blocate pentru țările în care încălcările constatate ale statului de drept compromit gestionarea fondurilor europene.

Noua lege va fi aplicată atunci când fondurile UE sunt utilizate în mod abuziv, în cazurile de corupție sau fraudă. Actul normativ poate fi aplicat și dacă au exista încălcări sistemice ale valorilor fundamentale pe care toate statele membre trebuie să le respecte, precum democrația sau independența sistemului judiciar, atunci când aceste încălcări afectează - sau riscă să afecteze - gestionarea fondurilor UE.