Lipsa de spații de locuit transformă apartamentele într-o marfă rară în Europa3Foto© hotnews.ro

Lipsa de spații de locuit transformă apartamentele într-o marfă rară în Europa

, 4 știri, 10 vizualizări

În toate marile orașe din Europa chiriașii se confruntă cu o diminuare semnificativă a ofertei, ceea ce duce prețurile la valori record, transmite Bloomberg.

Creșterea ratelor la creditele ipotecare i-a făcut pe oameni să renunțe la achiziționarea de proprietăți, tocmai când inflația a crescut costurile cu materialele de construcții, ceea ce a afectat oferta de spații de locuit. Politicile guvernamentale și tendințele de pe piața muncii post pandemie i-au împins pe muncitorii străini calificați, care deseori pot plăti mai mult decât localnicii, spre orașe precum Paris, Dublin, Berlin și Lisabona, în timp ce revenirea studenților în sălile de curs după pandemie a dus în sus cererea în orașe precum Londra și Amsterdam.

Tendința de creștere rapidă a chiriilor după pandemie nu este unică Europei, dar a fost exacerbată pe continent de mărimea relativ mică a orașelor și concentrația mare de clădiri istorice cu dimensiuni reduse. Dacă guvernele nu vor lua măsuri, în special pe partea de ofertă, ele riscă să asiste la o creștere dramatică a inegalității deoarece persoanele care nu își permit să cumpere o locuință vor fi obligați să aloce o parte mai mare din veniturile lor pentru spațiile de locuit.