Nuclearelectrica încheie un nou acord pentru producerea unui izotop folosit pentru combaterea cancerului5Foto© businessmagazin.ro

Nuclearelectrica încheie un nou acord pentru producerea unui izotop folosit pentru combaterea cancerului

, 9 știri, 39 vizualizări

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, a semnat un acord cu grupul francez Framatome pentru a explora posibilitatea producerii izotopului medical Lutetium-177, utilizat pentru o varietate de tratamente pentru cancer.

În prima fază a acordului va fi realizat un studiu tehnic de fezabilitate, bazat pe tehnologia de producție a izotopilor a companiei Framatome, implementată cu succes în Canada în 2022. Framatome și Nuclearelectrica vor lucra împreună pentru a analiza cum să maximizeze infrastructura existentă la Cernavodă pentru a produce izotopi medicali, suplimentar față de energia curată generată în prezent.

„Acest parteneriat este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și pentru a demonstra beneficiile multiple ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, la decarbonizare și creștere economică. În lumina evoluțiilor recente pe piața de izotopi medicali, nevoia de aprovizionare sigură cu izotopi medicali este în creștere și, prin urmare, considerăm că acesta este momentul perfect pentru a dezvolta proiecte de producție de izotopi medicali la CNE Cernavodă.”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.