Polonia, obligată să desființeze Camera Disciplinară a judecătorilor pentru a avea acces la Planul de Redresare și Reziliență2Foto© euractiv.ro

Polonia, obligată să desființeze Camera Disciplinară a judecătorilor pentru a avea acces la Planul de Redresare și Reziliență

, 4 știri, 83 vizualizări

„Dorim să punem în acest plan de redresare și reziliență un angajament clar de dizolvare a Camerei Disciplinare, de a pune capăt sau de a reforma regimul disciplinar și de a începe procesul de reinstalare a judecătorilor”, a spus von der Leyen, citată de Reuters.

„Cred că este realizabil, sper că vom ajunge la un acord. Dar partea de reforme este o condiție sine qua non (necesară, n. red.)”, a subliniat șefa Comisiei Europene într-o conferință de presă.

Camera Disciplinară a Curții Supreme din Polonia se află în centrul unor dispute aprigi între Varșovia și Bruxelles. Comisia Europeană afirmă că noua instituție afectează independența judecătorilor prin expunerea acestora unor interferențe politice, în timp ce guvernul ultraconservator al Poloniei susține că nu vrea decât să reformeze sistemul judiciar și contestă primatul dreptului comunitar asupra dreptului național.