Prețul caselor ar putea să se prăbușească în zona euro odată cu creșterea dobânzilor. Avertismentul Băncii Centrale Europene3Foto© observatornews.ro

Prețul caselor ar putea să se prăbușească în zona euro odată cu creșterea dobânzilor. Avertismentul Băncii Centrale Europene

, 5 știri, 65 vizualizări

Începând din luna iulie a anului trecut, BCE a început să majoreze dobânda de politică monetară de la un minim istoric, în încercarea de a contracara o inflație ridicată, și toate semnalele arată că BCE va continua să majoreze costul creditului și în lunile următoare. Însă impactul celei mai agresive campanii de majorare a dobânzilor din ultimele decenii abia începe să fie resimțit de piața imobiliară, care a înregistrat un adevărat boom în ultimul deceniu grație creditului ieftin.

"Pe viitor, o scădere a prețurilor ar putea deveni dezordonată pe măsură ce majorarea dobânzilor pentru noile credite ipotecare compromite accesibilitate și majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare, în special în țările unde predomină creditele ipotecare cu dobândă variabilă", subliniază BCE.

Instituția de la Frankfurt nu precizează care sunt aceste țări însă datele BCE arată că Portugalia, Spania și țările baltice se numără printre cele unde proporția creditelor ipotecare cu dobândă variabilă este cea mai mare. BCE atras de asemenea un semnal de alarmă cu privire la regiunile unde investitorii instituționali și-au asumat poziții mari pe piața imobiliară rezidențială și care ar putea suferi o lovitură serioasă în situația retragerii capitalului. Printre aceste zone se numără Berlinul, unele părți din Germania de Vest și unele capitale precum Paris, Madrid, Lisabona și Dublin.