Prim-ministrul olandez Mark Rutte, care va fi următorul secretar general al NATO, a fost criticat de alți lideri ai Uniunii Europene6Foto© romanialibera.ro

Prim-ministrul olandez Mark Rutte, care va fi următorul secretar general al NATO, a fost criticat de alți lideri ai Uniunii Europene

, 7 știri, 24 vizualizări

Prim-ministrul olandez Mark Rutte, care va fi următorul secretar general al NATO, a fost criticat de alți lideri ai Uniunii Europene la summitul de joi pentru opoziția sa față de finanțarea comună de către UE a proiectelor de apărare, a declarat vineri prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, relatează Reuters, informează News.ro.

Apărarea a ocupat un loc important pe ordinea de zi a summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, care a început joi, în contextul războiului din Ucraina și al prezenței președintelui Volodimir Zelenski. Liderii au discutat propuneri pentru finanțarea comună a proiectelor de apărare în cadrul blocului, dar acestea s-au confruntat cu opoziția lui Rutte și a cancelarului german Olaf Scholz.

Rutte a fost confirmat miercuri drept următorul șef al NATO și va prelua funcția la 1 octombrie de la norvegianul Jens Stoltenberg, care pleacă după un deceniu în această funcție. Rutte este un apărător ferm al Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia.