Proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă are verde de la Comisia Europeană2Foto© stirileprotv.ro

Proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă are verde de la Comisia Europeană

, 7 știri, 27 vizualizări

Ministerul Energiei salută adoptarea punctului de vedere pozitiv al Comisiei Europene cu privire la proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, în baza articolului 41 din Tratatul Euratom. Punctul de vedere a fost transmis părții române la data de 1 iulie 2024 și reflectă evaluarea realizată de Comisia Europeană – Directoratul General pentru Energie, în baza articolului 41 Euratom – cu privire la aspectele tehnice și de securitate nucleară aferente proiectului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

În conformitate cu Tratatul Euratom, dezvoltatorii de proiecte nucleare au obligația de a notifica Comisiei Europene proiectele de investiții în avans și de a demonstra conformitatea cu cele mai înalte standarde de securitate nucleară. Energonuclear a notificat proiectul Unităților 3 și 4 în luna mai 2023.

Potrivit Ministerului Energiei, punctul de vedere al CE este rezultatul unor analize elaborate ale informațiilor furnizate de partea română, al vizitelor pe amplasamentul CNE Cernavodă și al discuțiilor tehnice care s-au purtat pe perioada a 13 luni. Pe baza evaluării realizate de Comisie, proiectul de finalizare a construcției Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă se aliniază obiectivelor Tratatului Euratom.