România a decis reducerea personalului Ambasadei Rusiei la București. Câți diplomați ruși trebuie să plece7Foto© euractiv.ro

România a decis reducerea personalului Ambasadei Rusiei la București. Câți diplomați ruși trebuie să plece

, 12 știri, 30 vizualizări

Potrivit unui comunicat recent, în conformitate cu decizia autorităților române, Federația Rusă trebuie să reducă numărul de posturi din România cu 51 de poziții - adică cu 21 poziții de diplomat și cu 30 de poziții de personal tehnico-administrativ, respectiv să reducă personalul aflat efectiv la post în țara noastră cu 40 de persoane - adică cu 11 diplomați și cu 29 de persoane aparținând personalului tehnico-administrativ (diferența între numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate pozițiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate).

Alegerea posturilor ce vor fi reduse și a persoanelor care vor trebui să părăsească România va aparține (în această fază) Federației Ruse, cu respectarea limitărilor aferente fiecărei categorii (diplomați, respectiv personal tehnico-administrativ). Astfel, numărul total de posturi diplomatice și tehnico-administrative ale Federației Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal cu 55,5%, precizează MAE.

Măsura a fost adoptată în conformitate cu prevederile art. 11 alin. 1 al Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 Aprilie 1961 ("În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menținut în limitele a ceea ce el consideră ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările și condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii în cauză.") și reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, arată MAE.