
Tradiții și obiceiuri de Florii! Ce fac românii în duminica
Duminică, 13 aprilie, credincioșii ortodocși sărbătoresc Intrarea Lui Iisus Hristos în Ierusalim. Sărbătoarea este cunoscută și drept Floriile sau Duminica Stâlpărilor. Această zi este sărbătorită pentru a rememora intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. Intrarea Domnului în Ierusalim s-a suprapus peste o sărbătoare păgână, care era dedicată zeiței romane a florilor. Prin urmare, tradițiile și obiceiurile de Florii sunt strâns legate de cultul agrar și de bunul mers al gospodăriilor.
Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este cunoscută în popor sub numele de Florii sau Duminica Stâlpărilor. Ultima denumire provine de la ramurile de finic sau de palmier cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim. Floriile se numără printre cele 12 sărbători împărătești de peste an și este o sărbătoare cu dată mobilă, fiind celebrată în duminica de dinaintea Paștelui.
Floriile deschid Săptămâna Patimilor, când, seară de seară, se oficiază Deniile, slujbe unice în cultul divin al Bisericii Ortodoxe. Floriile au început să fie sărbătorite pentru prima dată în secolul al IV-lea, în Ierusalim, apoi, sărbătoarea s-a răspândit în Egipt, în Siria și în Asia Mică, urmând ca între secolele VI-VII să fie celebrată și în Occident.