Vârsta de pensionare în România se va modifica la 3 ani. Tabelul care arată cum se schimbă vârsta standard de pensionare2Foto© realitatea.net

Vârsta de pensionare în România se va modifica la 3 ani. Tabelul care arată cum se schimbă vârsta standard de pensionare

, 4 știri, 8 vizualizări

Cum se calculează pensia în RomâniaCuantumul pensiei va fi calculat prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a legii și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25 de ani.

La data intrării în vigoare, VPR este de 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și ajunge la 2.032 lei.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale și a punctelor de stabilitate. Pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, se acordă puncte suplimentare: 0,50 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani.