Zaharova, in delir: Limba romana trebuie redenumita in ,,limba moldoveneasca si nu viceversa2Foto© libertatea.ro

Zaharova, in delir: Limba romana trebuie redenumita in ,,limba moldoveneasca si nu viceversa

, 5 știri, 225 vizualizări

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, s-a arătat extrem de deranjată după ce diplomația de la București a salutat decizia Parlamentului de la Chișinău prin care limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova, relatează Deschide.md. Ea a acuzat România că a ocupat Basarabia până în 1940 și afirmă că limba română trebuie redenumită în "limba moldovenească" și nu invers.

"Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum, limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa", a scris Maria Zaharova sâmbătă, 18 martie, într-o postare pe Telegram.

Reprezentanta diplomației ruse a mai susținut că "limba moldovenească este limba străveche a moldovenilor, amintită în lucrările secolului al XVII-lea", în timp ce "limba română a luat contur abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea".