Primele colonii de furnici roșii de foc din Europa4Foto1Video© realitatea.net

Primele colonii de furnici roșii de foc din Europa

, 5 știri, 17 vizualizări

Ecologiștii europeni au descoperit că furnicile roșii de foc au invadat părți ale Siciliei, ceea ce ar putea duce la răspândirea acestor insecte periculoase din America de Sud în întreaga Europă în viitor. Descoperirile oamenilor de știință au fost publicate luni în revista Current Biology .

„Furnicile de foc sunt una dintre cele mai periculoase specii invazive de pe Pământ, capabilă să se răspândească pe continente într-un ritm îngrozitor de rapid. Am fost extrem de surprinși când le-am descoperit în sudul Italiei, dar acea zi trebuia să vină mai devreme sau mai târziu”, a spus Mattia Menchetti, cercetător la Institutul de Biologie Evolutivă din Barcelona.

Furnicile de foc din America de Sud (specia  Solenopsis invicta ) sunt considerate o specie invazivă: răspândirea lor este însoțită de o scădere gravă a numărului și diversității altor specii de animale și plante. În anii 1930, au fost introduse accidental împreună cu mărfuri din America de Sud în Statele Unite, unde s-au răspândit și au distrus multe specii native de furnici, melci și multe alte nevertebrate. Ulterior, S. invicta a fost introdus și în China, India, Australia și Noua Zeelandă.