Americanii au modificat în secret sistemele de rachete HIMARS trimise ca ajutor ucrainenilor, ca aceștia să nu poată bombarda cu ele Rusia5Foto© hotnews.ro

Americanii au modificat în secret sistemele de rachete HIMARS trimise ca ajutor ucrainenilor, ca aceștia să nu poată bombarda cu ele Rusia

, 6 știri, 17 vizualizări

SUA au modificat în secret lansatoarele de rachete HIMARS avansate pe care le-au oferit Ucrainei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a trage rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia. O precauție despre care administrația Biden spune că a fost necesară pentru a reduce riscul unui război pe scară mai largă cu Moscova, scrie The Wall Street Jurnal.

Începând cu luna iunie, SUA au furnizat forțelor ucrainene 20 de lansatoare ale sistemului de artilerie de înaltă mobilitate, HIMARS, și un inventar mare de rachete ghidate de satelit, cu o rază de acțiune de aproape 80 de kilometri. Acele rachete, cunoscute sub numele GMLRS (Sistem de rachete cu lansare multiplă ghidată) au fost folosite pentru a lovi depozitele de muniție, proviziile de logistică și centrele de comandă rusești de pe teritoriul ucrainean.

„Din motive de securitate operațională, nu comentăm public configurația sistemelor furnizate aliaților și partenerilor”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului . „Statele Unite rămân angajate să ofere Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a rezista agresiunii rusești”.