Câți bani vor primi românii în mână, dacă salariul minim crește de la 1 iulie. Noua formulă de calcul14Foto© libertatea.ro

Câți bani vor primi românii în mână, dacă salariul minim crește de la 1 iulie. Noua formulă de calcul

, 29 știri, 42 vizualizări

Introducerea salariului minim european în România, așa cum susține PSD, ar însemna o schimbare totală în privința majorării acestuia. Acesta va fi calculat în funcție de mai mulți indicatori prognozați, iar la nivel orientativ va fi 50% din câștigul mediu. Guvernul Ciolacu a propus deja partenerilor social o formulă de calcul a salariului de bază minim brut pe țară, iar, potrivit primelor calcule, salariul minim ar putea ajunge, de la 1 ianuarie, la aproximativ 4.200 de lei brut, față de 3.300 de lei cât este în prezent.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, salariul de bază minim brut pe țară va fi stabilit în funcție de mai mulți indicatori economici esențiali cum ar fi rata inflației, PIB sau salariul mediu brut lunar prognozat. Totodată, același document arată că salariul minim va putea fi actualizat în funcție de evoluția ratei inflației și a productivității muncii.

Un prim pas ar fi majorarea salariului minim de la 1 iulie, cu încă 400 de lei, așa cum ar vrea PSD, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu. Asta ar însemna ca de la 1 iulie salariul minim să ajungă la 3.700 de lei, iar următoarea creștere ar trebui să aibă loc la 1 ianuarie, pe noua formulă de calcul. Din primele calcule, pe baza cifrelor din acest moment, salariul minim ar urma să ajungă, de la 1 ianuarie, la aproximativ 4.200 de lei.

De la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut
Marcel Ciolacu,
Ciolacu: De la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut
Majorăm îndemnizațiile lunare pentru copiii și adulții cu handicap grav
Marcel Ciolacu,
Salariul minim va creste la 3.700 de lei brut de la 1 iulie! ANUNTUL…