România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare10Foto© romanialibera.ro

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

, 13 știri, 11 vizualizări

România a înregistrat a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la alegerile europene din acest an, după Cehia, față de un eurobarometru comparativ din urmă cu 5 ani, fiind vorba de o creștere de 19 puncte procentuale. Totuși, țara noastră nu se află în prima treime a statelor UE în ceea ce privește proporția intenției de vot la alegerile europene din 6-9 iunie.

Întrebați dacă ar vota la alegerile europene în condițiile în care scrutinul ar avea loc săptămâna viitoare, 74% dintre români au spus că probabil ar vota (față de 71% la nivelul UE). La polul opus, 6% susțin că probabil nu ar vota (față de 14% în UE), iar proporția lor a scăzut cu 14 puncte procentuale față de Eurobarometrul din februarie/martie 2019, deci de dinainte de precedentele alegeri europene.

Această creștere a intenției de vot este mai mică numai decât cea din Cehia, care a crescut cu 28 de puncte procentuale între 2019 și 2024, de la 30% la 58%. Totuși, pe primele locuri în ceea ce privește nivelul intenției de vot se află Danemarca (87%), Olanda (86%) și respectiv Suedia (81%).