Solstițiul de vară 2024 pe 20 iunie – semnificații11Foto© realitatea.net

Solstițiul de vară 2024 pe 20 iunie – semnificații

, 17 știri, 25 vizualizări

Solstițiul de vară este un eveniment astronomic ce marchează punctul în care axa Pământului este cel mai mult înclinată spre Soare, în emisfera nordică. Acesta marchează începutul verii astronomice în emisfera nordică și începutul iernii astronomice în emisfera sudică.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă solstițiul de vară, e important să știm că Pământul se rotește în jurul Soarelui, iar această rotație nu este perfect verticală, ci este înclinată cu aproximativ 23.5 grade față de planul său orbital. Acest lucru înseamnă că, pe parcursul anului, emisfera nordică și emisfera sudică primesc cantități diferite de lumină solară, în funcție de poziția lor în jurul Soarelui.

Solstițiul de vară are loc în momentul în care Pământul ajunge în punctul său orbital în care emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară directă – Ziua Soarelui, iar emisfera sudică primește cea mai mică cantitate. În emisfera nordică, acest lucru se întâmplă în jurul datei de 21 iunie, iar în emisfera sudică în jurul datei de 21 decembrie.