Prețurile alimentare mondiale cresc la cel mai mare nivel din 2011 încoace, anunță FAO3Foto© mediafax.ro

Prețurile alimentare mondiale cresc la cel mai mare nivel din 2011 încoace, anunță FAO

, 8 știri, 51 vizualizări

Prețurile la alimente au atins un nou record, ajungând la cel mai înalt nivel din iulie 2011. Cea mai mare creștere a fost la uleiurile vegetale, în timp ce la polul opus s-a aflat carnea, după cum se arată în raportul publicat de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). In octombrie, indicele FAO al prețurilor la alimente, care reflectă modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare, a fost în medie de 133,2 puncte, mai mare cu 3%, adică cu 3,9 puncte față de septembrie și în creștere pentru a treia lună consecutivă.

În cazul cerealelor, indicele FAO al prețurilor s-a majorat cu 3,2%, raportat la luna precedentă, în timp ce la grâu s-au majorat cu 5% din cauza înăspririi disponibilităților globale determinate de recoltele reduse în țările mari exportatoare, precum Canada, Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.

Uleiurile vegetale, cel mai mare avans La uleiurile vegetale, prețurile au crescut cu 9,6% în octombrie, atingând cele mai mari cote de până acum, în condițiile unor cotații mai ferme ale uleiurilor de palmier, soia, floarea soarelui și rapiță. Prețurile uleiului de palmier au crescut pentru a patra lună consecutiv, în mare parte, din cauza preocupărilor legate de producția redusă din Malaezia, determinată de deficitul forței de muncă a migranților.